Ott vagyunk YouTube-on is. Kattints a friss videókért!

Alan Wake – Fényt hoz az életünkbe

Sokat váratott magára, de a Remedy elemlámpás túlélő-horrorja, az Alan Wake a mai napon végre PC monitoron is életre kel. A játék Xbox 360 exkluzív címként debütált 2010-ben és a játékost folyamatosan nyomás alatt tartó játékmenete és kidolgozott története, elképesztő látványvilággal megspékelve hamar belopta magát a játékosok szívébe.

Történet

A történetben Alan Wake életébe csöppenünk, aki egy best-seller író. Alan, feleségével Bright Falls kicsi, ám hangulatos városában érkezik vakációra, azonban a pihenés elmarad és hősünk hamar egy rémálomba illő miliőben találja magát. Legújabb regénye, melyet nem emlékszik, mikor írt, életre kel. Felesége eltűnik és árny-szerű lények jelennek meg, akik félelem alatt tartják a város lakóit, főképp Alan-t. A lények ellen az egyedüli ellenszer a fény, ezért a sötétben legnagyobb segítségünk elemlámpánk lesz, mellyel legyengítve az ellenséget már lelőhetjük őket. Ezen kívül hozzájuthatunk még jelzőtűzhöz, villanó gránáthoz és a revolveren túl találhatunk vadászpuskát, shotgun-t is.

A játék filmes szerkezetekből építkezik és nagyon hasonlít egy thriller sorozathoz, ugyanúgy epizódokra van bontva, átvezető jelenetekkel. A PC verzió a játék hat epizódján kívül két újabb epizóddal jelent meg, melyek címe a “The Signal” and “The Writer“.

Hangulat

A játék azonnal nyomás alá helyez minket, azt sem tudjuk, hol vagyunk és mi történt velünk, épphogy hozzászoktunk az irányításhoz, máris megjelenik egy baltás árny, aki azonnal ránk ront és hamar azon vesszük észre magunkat, hogy menekülünk. A tutorial formájában felépített első “pálya” során megtanuljuk a legfontosabb dolgokat, mint a támadás elől való kitérés, elemlámpa és revolver használata. A fényben hősünk regenerálódik és ezen a ponton is menti a játék az állást.

A játék hangulata magával ragadó, amihez nagyban hozzájárul a csodálatosan felépített város a fényekkel és köddel. Nagyon kevés időt töltünk a játékban nappal, és ilyenkor is sötét és nyomasztó hangulat ül rajta. Éjjel pedig időnk sincs a megállásra, folyamatosan sakkban tartanak minket a lények és mindig úton vagyunk, futva vagy autóval. Ha ez még nem lenne elég, természetesen a rendőrség is a nyomunkban van, ugyanis mindig történik valami azzal, akivel találkozunk, így mi vagyunk a legfőbb gyanúsított.

Látványvilág

Az grafika természetesen javult és sokkal élesebb az Xbox verzióhoz képest. Az árnyékok zseniálisak, a fények játéka pedig csodálatos, ahogy a fenyveseken és a ködön átszűrődik. A tájat sem érheti egy rossz szó, nagyon részletes és hangulatos képek tárulnak a szemünk elé. Közelről észrevehető azonban, a konzolportolásoknál gyakran tapasztalható alacsony felbontású textúra, főleg a kisebb tárgyakon, azonban az Alan Wake szerencsére nem ezekre épít, hanem sokkal inkább az összhatást tartja szem előtt, amivel viszont semmi gond nincs.