Days Gone játékteszt

Days Gone játékteszt

Keserédes utazásra invitál a bugokkal és középszerű játékmenettel operáló Days Gone, amit a történet, valamint a zombikkal teli nyílt világ csodái próbálnak ellensúlyozni.

Days Gone játékteszt

Motorozás közben a szemünk mellett elsuhanó nyílt világ felfedezése rendesen kitolja a játékidőt, de a kisebb bugok, a szanaszét szórt történet, rosszul kapcsolódó elemek és rossz játékmechanikai megoldások sajnos állandóan benyúlnak értünk a játékba és kirángatnak a világból.

Pedig a zombi hordák látványa, az nagyon állat…

Na annyira azért nem okoznak sok gondot a bugok. Egyik sem olyan, ami miatt játszhatatlan lenne a játék. Főleg olyanokra gondolok, amik nem a játékot, hanem az immerziót (van ilyen szó? most már van) töri keresztbe. Elhaló motor hang, akkor is ordítozó főhős, amikor épp nem jár a motor, nagyon vicces AI mozzanatok, fps gondok és animációs problémák. Jött is amúgy a sajtópéldány megérkezése óta vagy négy frissítés, de még nem vagyunk a végén.

Viszont amennyiben ezeket félretoljuk, akkor egy olyan zombis kalandot kapunk, ahol tudunk lopakodni, képességeket fejleszteni, cuccokat gyártani és harcolni, vagy épp menekülni az élőholt hordákkal. A játékra annyira nem jellemző az egyediség, inkább máshonnan vett elemekkel operál. Könnyen felfedezhetünk benne Far Cry és természetesen Last of Us megoldásokat. Az előrehaladást könnyű követni, ahogy folyamatosan elvégzed a feladatokat, küldetéseket, túlélő táborokkal alakítasz ki bizalmasabb viszonyt, úgy válik elérhetővé egyre több cucc, fegyver és képesség.

Days Gone PlayStation 4

A legkellemetlenebb ellenfelek a Freaker névre hallgató mutáns, fertőzött emberek lesznek. A játék korai szakaszában esélyünk sem nagyon van végezni velük, később azonban olyan cuccokat szerzünk majd, amikor egész csapatokat leszünk képesek legyilkolni. Ez egy olyan elem, ami jót tesz a játéknak. Jó érzés visszanézni, hogy mennyit fejlődött a karakterünk.

Amin viszont nem segít, hogy mennyit fejlődtünk az a zombi hordák rémisztő látványa és nyomasztó üvöltése. Az élőholtak százainak sikolya és mindenen áthömpölygő folyamát nem lehet megunni. A nyílt világban bárhol találkozhatunk velük, mindenféle magyarázat nélkül. Több helyen is van robbanó hordó, vagy teherautó, amik segítségével könnyebb tizedelni a számukat, de általában bombákkal és molotovval oldhatjuk meg a problémát.

Days Gone teszt

A történetvezetés

Sajnálatos módon nem csak a zombik találhatóak meg szerteszét a világban, hanem a játék története is. Már a nyitójelenet is semmiből indul és nem tart semerre, ami nem példátlan, azonban sajnos órákkal később sincs fogalmunk arról, mit miért teszünk. A küldetések nem kapcsolódnak tisztán egymáshoz, nem egyértelmű, melyik mikor oldódik fel, vagy melyik elvégzése után érhető el a következő. Az első küldetés is nagyon sokáig félbeszakad, még akkor is, ha már megvan hozzá a szükséges tárgy.

A kitartó munka azonban meghozza a gyümölcsét, és az új területek feloldásával kikristályosodik egy fő cél is. A játék közepe fele megjelennek szerethető / gyűlölhető szereplők is, és végre megvillan egy kis érzelmi töltet is.

Szerencsére Deacon hű társa, a motor is karakterünkkel együtt fejlődik. Kicsit fura, hogy más játékokban megszokott lovaktól eltérően, itt nem hívhatjuk csak oda magunkhoz a semmiből a motorunkat egy füttyszóval, hanem emlékeznünk kell, hol parkoltunk, és azt is meg kell szokni, hogy a motorozáshoz bizony üzemanyag kell. Ezen kívül fejleszthetjük és dekorálhatjuk is a gépezetet.

Days Gone látkép

Végül aztán mégiscsak…

Az összképet tekintve tehát a Days Gone egy jó játék lett. Legnagyobb hibája csak annyi, hogy olyan elvárások kezdték el övezni, mint a God of War-t. Ennek sajnos nem tud megfelelni, de ettől még nem lett egy rossz eresztés. Persze, vicces amikor a zombi derékig a betonban pislog ránk, vagy egy Freaker a fedezék rossz oldalán foglal helyet, az már kevésbé, hogy a történet kesze-kusza, és nehezen követhető, de a sok-tíz óra felfedezéssel töltött előrehaladás kárpótol a végén. Ehhez viszont tényleg esélyt kell adni neki, mert a végén nem a kis bugok, hanem az élmények maradnak meg. Abból pedig akad bőven.

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
További Hírek
Mortal Kombat 11 Kollector
Kollector néven még egy teljesen új karakter érkezik a Mortal Kombat 11-be