WRC 10 játékteszt

WRC 10 játékteszt

2013-ban sikerült a francia székhelyű Kylotonn stúdiónak megszereznie a World Rally Championship licenszet, és megszületett a WRC 5. A játék nem volt tökéletes, de nagyon szépen sikerült átültetni az autók és a gumik viselkedését kontrollerre.

6 év elteltével megszületett a WRC 10, mely a stúdió állítása szerint a licensz megszerzése óta az egyik legjobb játékuk lett.

A grafikai enginet újraírták és masszíroztak kicsit a fizikai rendszeren is. Mindkettővel vannak gondjaim, de erről később.

WRC 10 játékteszt

Első órák

Amit már az elejétől kezdve éreztem, hogy mintha nem tudták volna kitalálni, hogy ez most szimulátor legyen, vagy arcade érzés. A kettő keveréke lett, amit nagyon furcsa dolgokat eredményez autózás közben.

Bár nem vagyok hárdkór autóversenyző játékos, az biztos, hogy a játékot marha jól optimalizálták kontrollerre. Az is biztos továbbá, hogy nem nagyon foglalkoztak a kormánnyal játszó játékosokkal, ami elég fura egy ilyet játéknál. Főleg azért, mert a játékosok már sok rész óta rágják a fejlesztők fülét, hogy kicsit jobban is támogathatnák ezt az irányítót. Persze oké, a Kylotonn megszerezte a Fanatec licenszt is, de csak ettől még nem lesz jó az érzet, és az erővisszacsatolás elég gyengére sikeredett. Teljesen mindegy, mennyit babrálsz a menüben, sosem lesz olyan érzésed, hogy a kormány az autó része, vagy hogy érzed a lengéscsillapítót. Ez sem valósághű, sem pedig élvezetes, és minden olyan dolgot nélkülöz, amiért egy rally játék elé ülünk.

Szóval ez lenne a tapasztalatom a kormánnyal – most nézzük meg a PS5 kontrollert, ami, mint már említettem, sokkal nagyobb móka.

WRC 10 játékteszt

Kontroller érzés

Az autó nagyszerűen reagál minden kis mozdulatra, viszont nekem ezzel sem sikerült elkapni a ritmust, és valamiért folyton az volt az érzésem, hogy nem autót vezetek, hanem valami jeges úton csúszkáló dobozt. A visszajelzések, csak úgy, mint más haptikus visszajelzést támogató PS5 játéknál, kiváló. Érzel minden kis bukkanót, kavicsfelverődést, ahogy rugdal a pedál, mikor fékezel, amikor váltaszt – ez mind ebből a kis csodából jön a kezedbe. Ami nagyon tetszett, hogy olyan hangok, amik az alvázról érkeznek azt a kontroller hangszóróján keresztül kerül továbbításra, amitől tényleg olyan érzésem volt, mintha lentről jönnének a hangok (mert hát amúgy konkrétan lentről jöttek ugye.) Ez nagyjából fél óráig volt élmény, aztán egyre idegesítőbbé vált, mert nagyon rosszul sikerült egyensúlyozni a hangerőt. Gondoltam lehalkítom – nem. Akkor kikapcsolom – nem.

Érdekes, hogy hat év alatt sem sikerült a játékba tenni a hivatalos WRC pályákat. Nekem mondjuk csak érdekel, a WRC rajongóknak lehet kezd egyre idegesítőbbé válni. Amúgy tök jó pályák vannak, változatosak, nehezek. Vannak nagyon nehezek is, amik mocskos hosszúak, és nem biztos, hogy annak sem idegesítőek, akinek amúgy minden bejön a játékban.

Amúgy nem csak azzal van baj, hogy a kontrollerből érkező hangokat nem sikerült kiegyensúlyozni. Úgy általában – a hangok borzalmasak. Semmi olyan érzésem nincs tőlük, hogy egy brutális, nehéz valamit irányítok, amiben olyan motor van, hogy leszakítja az arcom. Inkább idegesítő, és érthetetlen – ezek az érzések jöttek elő.

WRC 10 játékteszt

Tartalom

A karrier módban az egész csapatot menedzselhetjük. Két verseny közt van lehetőségünk emaileket nézegetni, szponzorok kedvére tenni, gyakorlóköröket futni, részt vehetünk legendás rallyfutamoknak tisztelgő versenyeken, fejleszthetjük a stábot stb.

Tartalomból nincs hiány. Rengeteg országba látogathatunk, és sok-sok pályán mérethetjük meg magunkat. Az autók számával sem fogta magát vissza a Kylotonn, amiket nem csak havas, de még sivatagi terepen is munkába állíthatunk.

Szerencse, hogy a pályákra és a kanyarokra nagyon kell figyelni, mert a látványvilág nem sok jót tartogat. A grafika jóindulattal is csak közepes, unalmas és nagyon múltidéző. PC-n semmi probléma nem volt a játék futtatásával, PS5-ön viszont kezd elég lehangoló lenni, hogy egy játék sem játszható 4K-ban 60fps-sel.

Már a Ratchetnél is sokkolt, hogy a legmagasabb grafikai beállításokkal konkrétan játszhatatlan fps-re csökkent a játék, de itt még durvább a helyzet. Az fps szerintem a 30-at se éri el, autó későn reagál, és úgy általában borzasztó élményt nyújt ez az „Image Quality” nevű vizuális mód. A „Balanced mode” teljesen jó, viszont ott meg screen tearing effektust kapunk az arcunkba, amit nevezzünk a kisebbik rossznak.

A felhasználói felületre szerintem nem is volt ember, csak úgy random csináltak egy fekete dobozt, amibe beledobtálták a menüelemeket. Feleslegesen hosszú állítócsúszkák, minden átgondoltságot nélkülöző koncepciók jellemzik az UI-t. Nem fontos, mert ez egy rallijáték – kivéve, ha állítgatni akarsz dolgokat. Olyankor fontos.

Nos, mindent egybevetve, a játékról alkotott véleményem inkább negatív, mint pozitív. A tartalom sokakat kárpótolhat a hibákért, de van ennél jobb rally játék is. Sőt, van ennél jobb WRC játék is, úgyhogy érthetetlen, ezt hogy sikerült összehozni.

 

WRC 10 játékteszt
WRC 10 játékteszt
Végítélet
Olvasók Szerint0 Votes
0
Előnyök
Rengeteg pálya
Sok autó
PS5 kontroller érzés
Hátrányok
Látvány
Hangok
Kormány irányítás
Hivatalos WRC pályák hiánya
Gyenge rally érzés
53
Pontszám

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük