Megvan az Xbox Scorpio hardveres felszereltsége

A tegnapi ígéret szerint, a Microsoft felfedte, mit tettek az Xbox Scorpioba.

 

A hardveres felépítés mellett megpillanthattunk néhány chipet, és a konzol hűtését is. A fenti videóban a Digital Foundry részletezi a bejelentést.

A bejelentésből kiderül, hogy a tavalyi E3-on beharangozott híreknek megfelel az új Xbox:

  • CPU – Nyolc egyedi x86 mag, egyenként 2.3Ghz-en
  • GPU – 40 testre szabott számolóegység, 1172MHz-en
  • Memória – 12GB GDDR5
  • Memória Sávszélesség – 326GB/s
  • Merevlemez – 1TB 2,5-coll
  • Optikai Meghajtó – 4K UHD Blu-ray

A Scorpio tehát az AMD Jaguar processzorának egy egyedi, fejlettebb változatát használja, ami egyébként a jelenlegi konzolgenerációt is hajtja. Az órajelét 2.3GHz-re lőtték be, ami egy kicsivel nagyobb, mint a PS4 Pro 2,1Ghz-es, illetve az Xbox One 1,75GHz sebessége. A 4MB L2 Cache változatlan.

A grafikus egység részben a Polaris chipből épül, melybe 40 számolóegység került, ami 4-gyel több, mint a PS4 Proban. Ami fontosabb, hogy 1172Mhz-en pörög, mely jóval magasabb a PS4 Pro 911MHz-es sebességénél. Ez elvileg 43%-kal jobb számítási teljesítményt jelent.

A memória sávszélessége 326GB/s, de az előrejelzésekkel ellentétben a gép nem GDDR5X-et használ. A 12GB GDDR5 memóriából a játékok 8GB-ot használhatnak, míg a PS4 Pro-ban ez csak 5GB.

A részletekből kiderül, hogy az alkatrészek egyedileg készültek a Microsoft számára, mely során például csak a grafikus egységen 60 fejlesztés történt, hogy a múltban előfordult problémák a jövőben ne fordulhassanak elő.

A hűtés a GTX 1080 és 1080 Ti Nvidia kártyákban is található megoldással megegyező, így anélkül képesek a teljes hőt kivezetni a konzol hátulján, hogy szüksége lenne egy felső ventilátorra.

 

Bár ez túl sokat nem jelent, de a megjelenéskor nagyon valószínű, hogy az új Xbox konzol lesz a legerősebb versenyző a piacon.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük