persona 5

Botrány! A Persona 5-öt nem lehet végigjátszani élő adásban

Végre megjelent a Persona 5, amit nagyon sokat vártak, de a játékot fejlesztő Atlus egy közleménnyel rögtön el is rontotta az örömöt, hülyének nézte az embereket, és saját magát nevetség tárgyává tette.

persona 5

A fenti kis kirohanást majd később megmagyarázom, először nézzük a közleményt.

A Persona 5-öt fejlesztő Atlus felhívta a játékosok figyelmét, hogy nem szeretnék, ha a rajongóknak elszpojlereznék a játék fontos mozzanatait, ezért a következő közleménnyel álltak elő:

„A rajongóink éveket vártak a játékra, és nagyon szeretnénk, ha teljes egészében, egy új kalandként élhetnék meg a Persona 5-öt,” írja a cég. Ezért alább olvashatjátok a videókkal és élő adásokkal kapcsolatos szabályainkat:

„Kérjük, ne tégy közzé semmilyen történettel kapcsolatos dolgot, és csak nagy vonalakban beszélj a játékról. Jó példa: ‘A játék rögtön sötét témákkal operál, mely során gonosz tanárt, és más romlott egyéneket mutat be.’

„Beszélhetsz, és be is mutathatsz olyan dolgokat, mint az új harcrendszer, a Velvet Room, dungeon-ök, stb. Csak ne feledd, hogy ez egy erősen történet vezérelt játék, így a nézőknek könnyen felfedhetsz olyan dolgokat, amiket nem akarnak tudni.”

Az Atlus közleménye szerint a játékbeli tartalmakat kizárólag 7/7-ig lehet mutatni, ami amúgy órák alatt mém lett. Ez egyébként a játékban levő dátumra utal.

A teljes szabályzat alább található:

Videótartalom

  • Bármennyi videót közzétehetsz, de ne legyenek egyenként 90 percnél hosszabbak
  • Ne mutass be a történethez kapcsolódó anyagot. Például ne mutasd az első három hely végeit, vagy mondjuk mutathatod Yusuke kezdei reakcióit, de mutasd be, ahogy előtör belőle a persona – a festményről pedig EGYÁLTALÁN semmit. Hasonlóképp, a tanulói nyomózó se legyen videóanyag alanya.
  • Említettük, hogy ne mutasd a helyszínek végeit, de a Kamoshida boss harcból mutathatsz felvételeket.
  • Ne legyenek vágójeleneket és animált jelenetek a videók középpontjában – főleg a dungeonök és Tokyo bejárását mutasd.
  • Ezek mellett mutathatsz videót a játékból és kommentálhatod is.

Streamerek részére

  • A PlayStation 4 beépített felhasználói felületén keresztül történő streamelést kikapcsoltuk.
  • Amennyiben streameled a játékot, úgy a fenti videós szabályzat vonatkozik rád, kivéve a videó hosszát.
  • Amennyiben mégis úgy döntesz, 7/7 után is streameled a játékot (NE TEDD), úgy a csatornádat veszélyezteted, és a fiókod felfüggesztését kockáztatod.

Ez akkora baromság, hogy nehéz szavakba önteni. A játék Japánban már hónapok óta kijött, aki akarta, már rég megnézte belőle, amit akart, aki meg nem, az most sem fogja. Mi az, hogy nehogy leszpojlerezzen valaki valamit a játékból. Ha nem akarom, hogy megtudjak valamit, akkor nem nézem azt a bizonyos dolgot.

Talán esetleg arról van szó, hogy a nagy várakozásra való tekintettel így akarják megvetetni a játékot azokkal, akiket érdekel, és mivel nem engedik, hogy a Twitch-en nézzék az emberek, így szerintük ez plusz bevételt hoz majd a konyhára. Félreértés ne essék, a fejlesztők megérdemlik a pénzt a játékért, és elég magas pontszámokat is kapott, de ez a kamu szöveg, amit most lenyomtak azonnal eltörölt mindenféle varázslatot.

De lehet, csak engem zavar, ha hülyének néznek.

A Persona 5 ma jelent meg PlayStation 4 konzolra.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük