World of Tanks – pusztítás gépszörnyekből

Ki ne hallott volna a II. világháború legendás tankjáról, a Tigrisről vagy annak nagy ellenfeléről, az orosz T-34-ről. Ki ne látott volna filmet, ahol az amerikai Sherman tankok ütköznek meg Panzer IV-es tankokkal a tikkasztó hőségben Észak-Afrikában. És gondolom mindenki hallott már a gyalogsági egységeket támogató, bokrok mögött lapuló Hetzer páncélvadászról. Nos, eljött az idő, hogy akár Te is a csatatéren találd magad egy ilyen gépszörnyeteg belsejében ülve, miközben bombazápor árad rád, és hasonló áldást zúdítasz ellenséged nyakába.

A World of Tanks egy csak interneten játszható, ingyenes, tankszimulátornak sajnos azért nem nevezhető játék. A ’30-as évektől kezdve egészen az ’50-es évek közepéig gyártott német, orosz, amerikai és francia tankok bőrébe páncéljába bújva lőheted halomra az ellent. Természetesen nem úgy kell elképzelni, mint más hasonló játékokat, hogy egyedül végig tudsz ölni mindenkit. Nem. Itt mindenkinek saját szerepe van, amit illik legalább megpróbálni elvégezni. Történetesen:

 

  • Könnyű tankok: felderítés, tüzérség elpusztítása
  • Közepes tankok: magasabb szinteken felderítés, ellenséges tüzérség elpusztítása, a nehéz tankok támogatása a második vonalból
  • Nehéz tankok: ezek képviselik a fő tűzerőt, feladata az ellenség eltiprása
  • páncélvadászok: a bázis védelme, támogatás a második, harmadik vonalból, bokorban bújkálás
  • tüzérség: a térkép másik feléből különleges tüzérségi támogatás nyújtása

A 4 frakció nagyjából ki van egyenlítve erősséget illetően – bár halkan megjegyzem, hogy hála az ex-szovjet fejlesztőknek, az orosz tankok valahogy mindig picit jobbra sikerülnek mint kellene. De lényegében tényleg kiegyenlített csatákat kapunk, ha a match-making system is úgy akarja.

Két 15 fős vegyes (értsd: németek, oroszok, franciák és amerikaiak ömlesztve) csapat küzd az ellenség teljes elpusztításáért, vagy a bázis elfoglalásáért, mindezt maximum 15 perc alatt kell végrehajtani.

Mint említettem, nagyon fontos a szerepek megértése és betartása. Lényegében a legreménytelenebb helyzeteket is a visszájára lehet fordítani, ha ismered a tankod képességeit és helyes játékmódját. Teszem azt, amerikai T34 (nem, nem az orosz T-34 közepes tank) jelű nehéztankkal hiába állsz ki az utca közepére, mondván nehéztank vagy, úgysem fáj. Mert azzal a tankkal fáj, ugyanis a teste „papír”. Míg egy német E-75-tel nem lazán, de megteheted.

 

Ha kedvet kaptatok egy kis pusztításhoz, akkor ide tessék fáradni a játék klienséért.

Próbáltam egy átfogó képet adni pár mondatban, de nagyon a felszínét súroltuk csak a játéknak. Ódákat lehetne zengeni róla, amit majd egy későbbi cikkben meg is teszek. Addig is:
„Let’s roll!”

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hJd9iCbpwuI

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük