Diablo 3 – a Blizzard elmagyarázza az aukciós ház működését

A Blizzard közzétett egy útmutatót, hogyan is használhatjuk a május 15-én megjelenő Diablo 3 aukciós házát. Az aukciós ház a játék megjelenése után 1 héttel lesz elérhető és Magyarországról is képesek leszünk használni a „Real Money” részleget.

Útmutató

Válaszd ki az aukciós ház típusát

GOLD AUCTION HOUSE – a kalandozások során megszerzett tárgyakat a játékban használható aranyért árulhatod

 

REAL-MONEY AUCTION HOUSE – itt bocsájthatod aukcióra a tárgyakat igazi pénzért

 

 

A Diablo III-at három régióra osztotta a Blizzard: amerikai, európai és ázsiai. A játék alapesetben a battle.net fióknak megfelelő régióba oszt be minket. A különböző régiók aukciós házai nem láthatóak más régiókból, tehát egy európai aukciós ház tárgyai például nem láthatóak amerikai régióból. A játékosok bármelyik régióban játszhatnak, azonban ha a battle.net fiókod európai, akkor, ha amerikai régióban játszol, csak a Gold Auction House-t használhatod.

Magyarország természetesen az európai régióba tartozik, melynek megfelelően a következő pénznemekben kereskedhetünk:

Brit font (GBP), Euro (EUR), Orosz Rubel (RUB)

 

Aukciós ház kiválasztása lépésről lépésre:

 • Jelentkezz be a Battle.net fiókodba
 • A Diablo III karakter képernyőről kattints a bal oldalt található Auction House gombra.

 • A jobb felső sarokban található gomb segítségével választhatsz Gold vagy Real-Money aukciós házak között. Az alapértelmezett pénznem a battle.net fiókodban megadott ország alapján kerül meghatározásra. Ezt átállíthatod a Diablo III Options menüben.

 

Vásárlás

 1. Az aukciós házakban a tárgyak két fő típusát találhatjuk: Felszerelés, mint a fegyverek vagy páncélzatok, és Alapanyag, mint a nyersanyagok és ékkövek. A Felszerelés nem „stackelhető”, míg az Alapanyag igen.
 2. A bal oldali menüben válaszd ki a tárgy kategóriáját. (pl. equipment, vagy gems)
 3. A bal oldali keresőben add meg a keresési feltételeket. Ezeket szűkítheted is, osztály, típus, ritkaság, előnyben részesített stat, szint tartomány, stb. Ha aranyat, gemeket, vagy nyersanyagot keresel, az aukciós ház megkeresi a keresési feltételekben megadott mennyiségre alapozott legjobb árat.
 4. Az általad megadott feltételekkel megegyező találatokat az ablak tetején található filter, azaz szűrő segítségével rendezheted.
 5. Ha találtál egy számodra megfelelő tárgyat, kattints rá, majd kattints az ablak jobb alsó sarkában található place a bid gombra, ha licitálnál rá, vagy a buy it out gombra, ha rögtön megvennéd. Nem minden tárgy bocsájtható aukcióra place a bid és buy it out opciókkal is. Ezt a tárgy típusa, illetve az eladó határozza meg.
 6. Real-Money aukciós ház használatakor a fizetés véglegesítése előtt meg kell adnod az általad használni kívánt fizetési módot.
 7. Ha az aukció lejártakor tied a legmagasabb ajánlat (bid) vagy a buy it out-tal rögtön megvetted, a tárgy a te tulajdonodba kerül. Ezután a tárgyat a ládádba kell küldened. Ehhez nyisd meg a Completed fület, jelöld ki a tárgyat, majd kattints a Send to Stash gombra. A Completed fülön csak egy meghatározott számú tárgyat tárolhatsz, ezért ürítsd azt rendszeresen.

Eladás

Az aukciós házban az eladás költséghez kötött (lásd lentebb), mely költséget a tárgy típusa és az eladási mód határoz meg.

 1. Az aukciós ház felületen kattints a Sell, azaz eladás fülre, melyet a képernyő közepén, fenn találhatsz.
 2. Kattints az eladni kívánt tárgyra az inventorydban, vagy a stashben. A jobboldalt található karakter választó segítségével átnézheted a karaktereid tárgyait. Felszerelésen kívül, általad megadott mennyiségű Alapanyagot is aukcióra bocsájthatsz.
 3. Miután kiválasztottad a tárgyakat, azok a képernyő közepén jelennek meg. A Felszerelésekhez megadhatsz egy minimális licitet, valamint beállíthatod, hogy bizonyos összegért azonnal megvehessék (buyout price). A gemekhez és nyersanyagokhoz hasonló Alapanyagoknak, melyeket nagyobb mennyiségben bocsájthatsz aukcióra csak buyout árat adhatsz meg.
 4. Ha Real-Money aukciós házban adsz el tárgyat, akkor meg kell adnod, hogy hová érkezzen a pénzed. Ha a Battle.net Balance-t választod, akkor a battle.net-en található egyenlegedre érkezik pénz, melyet felhasználhatsz az aukciós házban vásárláshoz, vagy a Blizzard digitális termékeinek megvásárlásához is. Lehetőség van ezen kívül PayPal fiók hozzárendeléséhez is, miután beállítottad a mobil riasztást (Mobile Alerts). A mobil riasztás beállítása kötelező a PayPal megadásához. A Mobile Alerts egy olyan rendszer, mely egy általad megadott telefonszámra egy kódot küld, mellyel bizonyíthatod személyazonosságod. A PayPal fiókodra küldött pénzből a Blizzard 15%-os tranzakciós költséget levon. Az aukció létrejötte után nem változtathatod meg, hogy melyik fiókra érkezzen a pénz.
 5. Miután rákattintasz a Create Auction (aukció létrehozása) gombra, a tárgy azonnal eltűnik az inventoryból és bekerül az aukciós házba. A felszerelésekkel kapcsolatos aukciókat az aukció kezdetétől számított 5 percen belül meg lehet szakítani. Az alapanyagokkal kapcsolatos aukciókat bármikor meg lehet szakítani. Az aukciók 48 órán át élnek és egyszerre 10 aukciód lehet aukciós házanként.

Aukciós ház költségek

Az aukcióra bocsájtott termékekre vonatkozó költségek, sikeres aukció esetén, azonnal levonásra kerülnek az aukcióért kapott összegből.

Felszerelésre vonatkozó költségek (fegyver, páncél, kiegészítők és egyéb, egyedi tárgyak)

 • Tranzakciós költség (Gold Auction House):  15% kerül levonásra a végső eladási árból
 • Tranzakciós költség (Real-Money Auction House): 1 euro, vagy 1 font, vagy 1 rubel / tárgy
 • Átutalás költség (PayPal vagy más fizetési szolgáltatóhoz küldött pénz esetén): az átutalás összegének 15%-a.

Alapanyagokra vonatkozó költségek (ékkövek, nyersanyagok, színezékek, lapok, receptek, és egyéb, nem egyedi tárgyak)

 • Tranzakciós költség (Gold Auction House):  15% kerül levonásra a végső eladási árból
 • Tranzakciós költség (Real-Money Auction House): 15% kerül levonásra a végső eladási árból
 • Átutalás költség (PayPal vagy más fizetési szolgáltatóhoz küldött pénz esetén): az átutalás összegének 15%-a.

 

Mondanunk sem kell, hogy ezek után még nagyobb szükség van fiókunk lehető legmagasabb fokú védelmére, így mindenkit csak ösztönözni tudunk arra, hogy szerezze be a Battle.net authenticator valamelyik formáját.