Te tudod, ki uralja a videojáték piacot?

A hét elején a Path of Exile stúdiójának tulajdonrésze egy kínai céghez, a Tencenthez vándorolt.

Na jó, nem az egész, de nagyon nagy százaléka. Talán még nem is hallottad ezt a nevet, pedig a Tencent a jelenlegi legnagyobb név a videojáték piacon. Tavaly a két legsikeresebb játék, a PUBG és a Fortnite jó kis összetűzésbe keveredett. A PUBG megvádolta a Fortnite-ot, hogy az általuk lefektett battle royale formulákat használják fel, azonban a Fortnite ezzel mit sem törődve tovább fejlődött, és mostanra átvette a vezető szerepet. Egy bizonyos kínai cég számára azonban teljesen mindegy volt, melyikük fut be győztesként.

A Tencent birtokolja a Fortnite mögött álló Epic Games 40%-át, illetve részesedése van a Bluehole-ban is, akik pedig a PUBG-t fejlesztik. Ezen kívül hazájukban, Kínában a Tencent exkluzív jogot élvez mindkét játék felett.

A Tencent brutális mennyiségű pénzt termel. Múlt héten a kiadó bejelentette, hogy csak az első pénzügyi negyedévben $3.65 milliárd volt a nyeresége. Összehasonlításképp, az Activision Blizzard ugyanerre az időszakra $500 milliót jelentett, az EA pedig $566 milliót. Az internetszolgáltatókba fektetett hatalmas pénzeknek köszönhetően, és a kínai piacon futó játékok egyeduralma miatt a Tencent több pénzt csinál, mint a többi kiadó együttvéve. Azért az sem semmi, hogy az Activisionben is van érdekeltsége, illetve Kínában ők adják ki az Activision és az EA játékokat.

A Clash of Clans megvan? A fejlesztő, a Supercell a Tencenté. De ha erről nem hallottál, akkor a League of Legendsről biztosan. A Riot Games és a kb. 2 500 fős állomány is a Tencenté. Az év elején az Ubisoft sikeresen elkerülte, hogy a Vivendi megkaparintsa őket. Mit gondoltok, kinek a pénze mentette meg őket? Bizony.

Az új szerzemény pedig a már korábban említett Path of Exile fejlesztőcsapat, a Grinding Gear Games, amivel a Tencent ismét nőtt.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük